Long COVID

Sommige mensen houden langdurige klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Wanneer deze klachten minimaal drie maanden aanhouden, is er sprake van Long COVID. Leuk feitje: long staat niet voor het orgaan ‘de longen’, maar voor het Engelstalige woord ‘long’, wat je kan vertalen als langdurig. In het jaar 2023 melden zich nog altijd ruim 1000 mensen per maand aan onder de noemer Long COVID.

Fysiotherapie en Long COVID

Cliënten komen vaak met hun klachten (o.a. kortademigheid, vermoeidheid en concentratieproblemen) bij de huisarts terecht. Meestal sturen de huisartsen deze groep cliënten door naar de fysiotherapeut voor paramedische herstelzorg.

Door gebrek aan wetenschappelijk bewijs, was er nog weinig bekend over effectieve behandelmogelijkheden van Long COVID. Gelukkig is daar eind 2022 verandering in gekomen. Waar we ons eerst alleen focusten op het vergroten van de spierkracht en conditie door middel van krachttraining, leggen we nu de focus op het managen van het energielevel per cliënt. Long COVID is een complexe aandoening, een ideaal trainingsschema bestaat niet.

De ene cliënt heeft veel last van vermoeidheid, de ander van ernstige longschade. Daarom is het belangrijk om per cliënt te kijken wat de behoeftes zijn om samen tot een passende strategie te komen.

Behandelwijze ELEVEN bij Long COVID

Zoals jullie wellicht weten, zijn wij een praktijk die kijkt naar jou in ‘totaliteit’: hoe beweegt jouw lichaam en is dit gebalanceerd of niet. Kortom, hoe een probleem in het bewegen kan leiden tot problemen elders in het lichaam. Dit helpt ons om een strategie te bedenken die jou van pijn, een klacht en/of een beperking afhelpt voor de langere termijn. Zo ook bij Long COVID.

Hoe ziet dat er uit?

Allereerst vragen we de specifieke klachten uit, ‘wat zijn de symptomen?’ en proberen we een breed beeld van jou als persoon te krijgen, ‘wat deed je voor de klachten, wat gaat er wel en niet, wat wil je graag weer bereiken, etc.’. Vervolgens zullen we (lichamelijk) onderzoek doen naar de beperkingen die met Long COVID te maken kunnen hebben. Daarna maken we een balans op:

Veel cliënten hebben baat bij het managen van de belasting en de belastbaarheid. Oftewel, wat doe je nu in tegenstelling tot wat je lichaam aankan.
Een andere, grote groep, heeft baat bij fysieke training, oftewel krachttraining.
Door middel van onze oefensessies in de trainingszaal gaan we de belastbaarheid vergroten. We zoeken dus samen naar een blijvende oplossing. Dit onderscheid ons van andere fysiotherapiepraktijken. Daarnaast is er bij ons een ontspannen sfeer waardoor je je meteen thuis voelt.

Conclusie
Herken jij je in dit verhaal? Het wel willen, maar niet kunnen? Merk je dat je lichaam je in de steek laat? Eleven Movement kan wat voor jou betekenen! Maak snel een afspraak met onze gespecialiseerde therapeuten om aan je doelen te werken.

Stay strong!
Be Safe!

Onze sportfysiotherapeuten staan voor je klaar op onze toplocaties waar wij alles tot onze beschikking hebben om jou zo snel als mogelijk van je blessure af te helpen. Boek nu een eerste sessie via onze ‘boek hier’ button en begin vandaag nog aan jouw herstel.

Locaties voor Long COVID behandelingen

ELEVEN Rotterdam

Telefoon +31639115529 | Ma t/m Vrij van 09:00 tot 14:00
Mobiel 06-24417487 (Ook WhatsApp)
E-mail info@elevenmovement.nl
Adres Paradijslaan 141, 3034 SK Rotterdam

ELEVEN Zoetermeer

Telefoon +31639115529 | Ma t/m Vrij van 09:00 tot 14:00
Mobiel 06-24417487 (Ook WhatsApp)
E-mail info@elevenmovement.nl
Adres Dorpsstraat 90, 2712 AM Zoetermeer