Topsport revalidatie

Eleven Fysiotherapie heeft bijzondere aandacht voor sporters en topsporters. Sporters en topsporters eisen het maximale van hun lichaam en lopen extra risico bij de uitoefening van hun sport op blessures. Eleven Fysiotherapie heeft bijzondere expertise in het begeleiden en revalideren van sporters en topsporters.

Hockey is een enorm populaire sport in Nederland. Er staan wekelijks meer dan 241.069 hockeyers op het veld. Helaas kent hockey ook een keerzijde: hockey staat namelijk op de vierde plaats van sporten waar de meeste blessures voorkomen: 306.000 gevallen per jaar, waarvan 61% jonger dan 17 jaar! Het been (bovenbeen en hamstring) (32%), de knie (18%) en de voet (13%) zijn de meest voorkomende locaties waar de blessures voorkomen.
Blessures hebben negatieve gevolgen voor de sporter, het team en de vereniging. Naast de fysieke ongemakken van de blessure zelf brengt het ook andere negatieve gevolgen met zich mee, namelijk:

Blessures kunnen leiden tot lange periodes niet kunnen deelnemen aan de sport; 66% van de hockeyers met een blessure nemen minimaal één training en/of wedstrijd niet deel; Verlies van plezier en enthousiasme in de sport;
Negatieve associaties met de sport; Ontwikkelen van angst op een recidief of andere blessures. Dit kan leiden tot zelfs stoppen met de sport; Verlies van het individuele succes, het succes van het team en het succes van de
vereniging.

Het oude niveau van de atleet wordt niet meer behaald. Hoge medische kosten, zowel voor de sporter als de maatschappelijke kosten. Daarnaast weet ik, Annelotte (fysiotherapeut bij Eleven Fysiotherapie en fanatiek hockeyer), hoe vervelend het is om geblesseerd te raken en lang niet op het (hoogste) niveau kunnen meedraaien samen met je teamgenoten. Je verliest je uitlaatklep, je sociale interactie en je voelt je (vaak) eenzaam gedurende je revalidatie. Kortom, blessures moeten worden teruggedrongen! Hoe kunnen we daar voor zorgen? Voorkomen = preventie!

Blessurepreventie is een enorm groot en belangrijk onderdeel de visie van Eleven Fysiotherapie. Dit sluit mooi aan op de visie van een sporter ‘plezier’ (en ‘prestatie’). Plezier gaat samen met gezond en fit kunnen en blijven sporten. Door met vóórkomen bezig te zijn, zal daarmee de prestatie toenemen; cruciaal dus! Vaak is de oorzaak van een blessure of klacht niet altijd te herleiden naar één specifieke oorzaak, maar liggen er meerdere oorzaken aan ten grondslag. Deze factoren vormen een risico op het ontstaan ervan: ‘risicofactoren’. Hieronder worden twee typen risicofactoren benoemd, namelijk: Niet- beïnvloedbare risicofactoren, zoals: geslacht, leeftijd, groeispurt, een eerdere
blessure, de weersomstandigheden, maar bijvoorbeeld ook onsportief gedrag van de tegenstander. Beïnvloedbare risicofactoren, zoals: onvoldoende herstel na trainingen, onvoldoende spierkracht, flexibiliteit, stabiliteit, slaap, voeding of bijvoorbeeld overgewicht. Ook de intensiteit en vorm van de training zijn beïnvloedbare risicofactoren. Met de factoren die beïnvloedbaar zijn, proberen we de kans op een blessure te verkleinen.

Aan de hand van fysieke beweegvaardige testen kunnen wij de ‘het bewegen’ van de hockeyer in kaart brengen. Deze testen zijn gericht op het bewegende lichaam, dus hoe positioneert het lichaam zich tijdens de uitvoering van bijvoorbeeld van een balanstaak.

Met de uitkomst van de fysieke beweegvaardige test kunnen we een uitspraak doen over ‘het bewegen’. Vallen er dingen op, zowel positief als negatief? Is er bijvoorbeeld een verminderde motoriek? Of een verminderde balans?

We kunnen als fysiotherapeut aan de hand van deze opvallende punten met de hockeyer aan de slag, namelijk omdat deze beïnvloedbaar zijn! Dit tijdens een preventief traject! Middels de uitkomsten van de fysieke testen zal in samenspraak met de hockeyer een ‘behandelplan’ gemaakt worden om dit preventieve traject vorm te gaan geven.
We houden hierbij rekening met: verbeteren van risicofactoren, doelen van de hockeyer, functionaliteit (hockey-minded) en plezier. Toch geblesseerd? Het kan in een klein hoekje zitten… En mocht je nou wel geblesseerd raken? Dan ben je bij Física Fysiotherapie OOK op het juiste adres!
 
Meerdere collega’s hebben een hockeyachtergrond en/of zien veel hockey specifieke klachten en sportklachten. Daarnaast hebben we een samenwerking met verschillende hockeyverenigingen in Rotterdam. De mindset van de therapeuten is altijd gericht op het individu en is sport gerelateerd waar we het belang van aandacht, persoonlijkheid en ondersteuning in terugkeren op het oude niveau als belangrijke doelen meenemen. Zoals ik al eerdere beschreef, kan revalideren het gevoel geven dat je er alleen voor staat. Hier houden we dan ook rekening mee, vooral in het blijven uitdagen van de sporter, het bieden van een luisterend oor en creëren van een relaxte omgeving. Hieronder een aantal korte quotes van hockeyers die bij ons hebben gerevalideerd: “Het is fijn om in de vrije sfeer van Física te kunnen revalideren. Het voelt soms alsof iedereen elkaar kent. Die gezelligheid vond ik heel fijn. Daarnaast bleef elk trainingsmoment uitdagend. “De persoonlijke aandacht en het bieden van een luisterend oor, heeft me bij moeilijke momenten echt geholpen om door te blijven zetten. Daarnaast waren de trainingen altijd net iets anders, waardoor ik uitgedaagd bleef ”.
 
“De plek is hard werken, maar er hangt zo’n gezellige sfeer en je gaat altijd met een lach weg. Het is fijn dat mensen ook zelf ervaren hebben hoe het is om geblesseerd geweest te zijn en dit te delen, dat is makkelijk om te kunnen relativeren. Ik ben gelukkig helemaal uit gerevalideerd nu, maar blijf preventief doortrainen, omdat dat hier kan.
Ook de samenwerking met de hockeyverenigingen draagt bij aan een goede revalidatie. Op deze wijze hebben we kort contact met de trainers, waardoor er voor een terugkerende hockeyer gemakkelijker rekening kan worden gehouden tijdens hockeytrainingen: afspraken voor trainingen, duur en intensiteit van de belasting, etc. Dit zijn namelijk extra randzaken voor de revaliderende sporter, die we op deze manier proberen te minimaliseren.

Het werk van de sporttherapeut

Een sportfysiotherapeut is een fysiotherapeut die blessures behandelt aan spieren en gewrichten, meestal aan de knie, enkel en schouder, omdat die vaak door sporten overbelast worden. Herstel van een blessure is niet het enige waar revalidatietherapie mee te maken heeft. Het kan ook helpen om gewonde ledematen op een gecontroleerde manier te trainen om toekomstige verwondingen te voorkomen. Tijdens een onderzoek kan een fysiotherapeut bepalen welke extra beweging nodig is om blessures te voorkomen.

Locaties voor topsport revalidatie

ELEVEN Rotterdam

Telefoon +31639115529 | Ma t/m Vrij van 09:00 tot 14:00
Mobiel 06-24417487 (Ook WhatsApp)
E-mail info@elevenmovement.nl
Adres Paradijslaan 141, 3034 SK Rotterdam

ELEVEN Zoetermeer

Telefoon +31639115529 | Ma t/m Vrij van 09:00 tot 14:00
Mobiel 06-24417487 (Ook WhatsApp)
E-mail info@elevenmovement.nl
Adres Dorpsstraat 90, 2712 AM Zoetermeer